Picadeli -en logistisk IT-utmaning Trendspaning 1392 2014.08.27 
Picadeli -en logistisk It utmaning Trendspaning 1392 2014.08.27



Picadeli- en salladsbar som utnyttjar trender för att växa.







Trenderna är: att kunderna vill ha det på sitt sätt och äta nyttigare. Tidigare har det funnits lösgodis att köpa genom självval. Nu kan Du komponera Din egen sallad på samma sätt.

Affärsiden sprider sig snabbt efter bara några år finns det 900 salladsbarer främst i stormarknader i Sverige och Finland. En explosion. Flera borde se trender och skapa nya företag. www@picadeli.se



En logistisk utmaning kräver också ett nytt IT-ecosystem. Varför?

Hur se till att salladsbladen tillförs dagligen i den takt de köps? Salladen säljs per vikt vilket utgör ett datafångstproblem. Det handlar om färskvaror med begränsad hållbarhet med krav på leverantörer för tempererade transporter hela vägen från leverantör till den lokala salladsbaren , som hela tiden måste se fräsch och aptitlig ut. Från stora volymer sällan till småskvättar ofta. Där leveranserna måste anpassas efter daglig efterfrågan och årstiderna . Push-pull-push . Just-in-time inte som i industrin på ett ställe uten på 900 ställen!



Ett nytt IT ecossystem behövs.

Mängder av små mängder till många platser. Det ger upphov till mängder av transaktioner, kaos om det inte hanteras med IT. De nuvarande affärssystemen klarar inte detta, de är för gamla och inte byggda för daglig styrning. Det finns dock nya mindre företag som har löst delar av det nya. Best of breed med de senaste teknikerna.



Svårigheter för IT-avdelningarna att hänga med och stödja det nya!

De är kvar i det förgångna och jagar kostnader genom att försöka skapa "en amerikansk rakapparat som rakar alla hakor lika vare se de behöver rakas eller inte." Te.x genom att anlita indiska leverantörer. De är nog billiga, men hur användarnära är de. Noll?



Istället börde de vara aktivt med

Och stärka nya affärssatsningar med de nya IT- möjliggörarna. Mobilitet, Molnet, Big Data, Fast Data, Analytics on the Fly. Nya It-ecosystem växer nu fram. för nya affärsmodeller. Jag kommer att ge flera exempel.

Forts. följer.

[ kommentarer 25 ] ( 236 visningar )   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Upplopp som status? Trendspaning 1391 2014.08.26 
Upplopp som status? Trendspaning 1391 2014.08.26



Bilbränning och stenkastning motpolisen.

I de socialt utsatta stadsdelarna( T.ex. Rosengård, nutidens getton?) är detta

"ett sätt att bli populär och klättra i kompishierarkin" säger professorn Jerzy Sarnecki.

" Skolan för dem fungerar som en sorts social arena,

inte som en plats där man lär sig saker. Och om det råder anti-sociala eller kriminella värderingar i grupperna, eftersom man generellt sett inte är socialt förankrad. så blir det statusskapande att excellera i just den här typen av busbeteende"



Vem har gett dem dessa värderingarna, föräldrarna?

Politikerna talar om att öka flyktingmottagandet. Att det är en "investering" i framtiden?



Är brända bilar en investering?

Teori och praktik. Nedbrända städer,upplopp, bilbränder, ungefär som i Detroit ödelades på 70-talet. Detroit har inte ännu inte återhämtat sig efter den "investeringen?" Staden gick nyss i konkurs! Socialbidrag kostar?

Historien upprepar sig , av samma orsaker,sa Mark Twain.

Forts. följer.

[ kommentarer 24 ] ( 40 visningar )   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Avrättningen? Trendspaning 1390 2014.08.25 
Avrättningen? Trendspaning 1390 2014.08.25



Hänsynslösheten upprör en hel värld.

Vad som kan noteras att det är knäpptyst från alla muslimer. DE borde väl ta chansen att förklara och ta avstånd från ISIS`. Eller betyder tysnaden samtycke?



Olika ledarskap.

I England avbröt regeringschefen sin semester. Han hade noterat att den maskerade` talad emed engelsk accent. I USA avbröt Obama sitt golfspelande och visade sig i ett TV inslag, och återupptog sedan sitt spelande. Kolla själv vad Judge Jeanne tycker om det?

Raka besked!

http://foxnewsinsider.com/2014/08/24/ju ... e%E2%80%99

Forts. följer.

[ kommentarer 8 ] ( 19 visningar )   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Miljöpartiet luras? Trendspaning 1389 2014.08.24 
Miljöpartiet luras? Trendspaning 1389 2014.08.24



Utfrågningen i TV.

Miljöpartiet hakar på racet att lova förbättringar i skolan. De lovar att höja skatter så att de kan höja lönerna för lärarna med 10.000 i månaden. Det visar sig att de räknar in vanliga förväntade lönehöjningar på 8.000. Vilken bluff.



Bensinpriset skall höjas med 70 öre.

Göingen påstår att utredningar visar att det bara blir en hundralapp mera i månaden för de som bor på landet. Jaså.

Hemläxa:

Dividera 100 kronor med 70 öre?

Hur många mil blir det per månad.

Dividera sedan milen med 30 dagar? Hur många mil blir det per dag? Inte många?

För det som bor på landet räcker det inte långt.



Faktakoll borde göras av utfrågarna och pressen.

De verkar inte klara av vanlig huvudräkning? Är det skolans fel att få klarar av att räkna numera? Det gynnar lögnaktiga politiker?``

Forts. följer.

[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Väg 108 i Skåne Trendspaning 1388 2014.08.23 
Väg 108 i Skåne Trendspaning 1388 2014.08.23



Scenic road.

Det finns en alternativ väg att närma sig Skåne med bil. Du tar av österut och letar rätt på väg 108 vid Klippan och följer den. Du kommer snabbt förbi världshuset Kalle på Spång som ligger vid en å. Känd från filmen med Edvard Persson.



Bokskogen vid Skäralid.

Du passerar östra delen av Söderåsen och börjar köra igenom en lummig grön tunnel som bildas av en tät bokskog. Har du tid tar Du av till höger och kör upp till Kopparhatten på en vindlade väg som i alperna, men med den skilladen att den går genom en tåt bokskog. Går av och tittar ut över en djup ravin som är unik för Sverige. I ravinens botten flyter en å. Området är nationalpark.



Sveriges skafferi.

Sedan ändrar landskapet karaktär. Det blir som att vara väster om USA på Prärien. Miltals av sädesfält, som slutar i himlen. Konstaterar att säden är bärgad redan. Tidigt.Säkert en rekordskörd.



Framme i Lund.

Vägen tar slut i en märklig rondell. Egentligen en dubbel, med en yttre och inre cirkel.Unik. Klart förvillande. Ta till vänster, så når du Sveriges första motorväg mellan Lund och Malmö. Tänk att Skåne kan vara så omväxlande. Det är kompakt. 10 mil i kvadrat.Du har nu fått en verklig naturupplevelse.Du har nu fått en verklig naturupplevelse.

Forts. följer.



[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Yttersta dagen inställd? Trendspaning 1387 2014.08.22 
Yttersta dagen inställd? Trendspaning 1387 2014.08.22



Historien upprepar sig.

Under 1800-talet pågick i Östra USA en övergång från jordbruksekonomi till fabriksekonomi som kulminerade i ett öppet krig 1861-1865. Byten av civilisationer är jobbiga för en del de tror att det är yttersta dagen. Mycket riktigt startade ett antal rörelser, som satte datum för när slutet skulle komma Det började med adventisterna och fortsatte. Den Ytterta dagen har ännu inte kommit.



I vår tid pågår också en övergång till en ny ekonomi.

Det skapar samma grogrund för nya rörelser för oroliga. Nu är det naturen som skall gå under, på grund av att vi släpper ut för mycket koldioxid. De påstår att det pågår en global uppvärmning. Yttersta dagen väntar om inte vi syndare ångrar oss, betalar avlatsbrev etc. Utsläppsavgifter.



Det blir inte varmare.

En utredning har just fastslagit att det inte blivit varmare.

Det beror på att det i Atlanten finns samma företeelse som i Still Havet med El Ninj0 och el Ninja havströmmar som växlar om. . I Atlandten pågå& sedan 15 år en process som vrkar avkylande. Den kommer att vara i 15 år till. Den rår inte koldioxid på. Hela miljörörelsen vilar på att vanligt folk inte vet hur stor koldioxid halten är . 0.0585. Femte decimalen håller på att öka med en enhet och det är det som kommer att vålla yttersta dagen. Folk kan inte räkna?



Yttersta dagen för miljön är inställd t.v.

Det finns alltid människor som har ångest inför framtiden och vill backa historien. Ludditer försökte hindra textilmaskiner. Miljpartiet är vår tid ludditer. Usch och fy för den hemska framtiden. Du store syndare ångra dig och gör bättring! Historien upprepar sig. An ew sucker is born every day?

[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
The grievance Industri och Fergusson. Trendspaning 1386. 2014.08.21 
The grievance Industri och Fergusson. Trendspaning 1386. 2014.08.21



Butiksrånare blev dödskjuten.

Från övervakningskameror har vi fått veta och sett att han några minuter innan rånat en butik och misshandlat föreståndaren. Vad fick honom att välja en sådan livsstil, kan man fundera? Vilka värderingar hade han? Varifrån hade han fått dem? Det är ju olagligt även i Fergusson i Missouri att råna butiker.



Då är det polisens sak att ingripa.

Polisen i USA är beväpnad och har rätt att skjuta om de blir angripna. Rånaren blev skjuten framifrån och dog. Så mycket är konstaterat. Också att polisen fått en ordentlig blåtira. Fick han den av den döde? Sannolikt? Före skotten? Varför?



The grievance industri. Skylla på andra kulturen.

Ett känt begrepp i USA. Tesen är att alla svarta är hjälplösa, inte kan göra något åt sin situation. De är inte deras fel att de inte kan fullfölja skolan, begår brott, så de hamnar i fängelse. Göra barn med unga flickor , som de inte tar hand om etc. Studera texterna och videoklippen.



Pastorn Al Sharpton lever på att predika detta budskap.

Demokraterna har också samma åsikt. De vill köpa röster med bidrag. Påstår man att de svarta kan påverka sin egen situation så är man konservativ. Media i USA är huvudsakligen demokratisk. När media rapporterar i Sverige så är den huvudsakligen likadan.



Populärkulturen , vilka värderingar lär den ut?

Vilka ideal lär den ut. Vad säger texterna. Vad säger modet?

De programmerar högerhjärnans dator med värderingar, som sedan styr handlandet. Inlärd hjälplöshet?



Jämför med den svenska skoldebatten inför valet.

The grievance industri- skylla på andra finns i Sverige också. Det är lärarnas fel att eleverna inte klarar skolgången. De är hjälplösa, har ingen egen drivkraft. Att mäta om barnen lär sedan något med betyg, usch och fy. Sossarna tog bort betygen och överlämnande den till kommunerna. Nu kämpar de emot.



Vilken politiker vågar säga :

"Det är föräldrarnas sak att ge barnen värderingar, att de för att ha en framtid i den nya kunskapsekonomin, måste lära sig att lära sig." Att inte tala klartext löser inga problem, det konserverar dem både i USA och i Sverige.Det försenar en oundviklig lösning. Men det kräver stort mod - en bristvara i Sverige. Man blir kontroversiell i den svenska konsensuskulturen.

Forts. följer.



[ kommentarer 6 ] ( 14 visningar )   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Fortsatt regn och kyla? Trendsaning 1385 2014 20.08.2014 
Fortsatt regn och kyla? Trendspaning 1385 2014.20.08.2014



Jetströmmen har parkerat söderut! Och släpper ner varm luft från den smältande Nordpolen enligt miljöpartiet. Oj vad varmt det blir?

Eller?



Forts. följer

[ kommentarer 7 ] ( 18 visningar )   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Är förändringar omöjliga? Trendspaning 1384 2014.08.19 
Är förändringar omöjliga? Trendspaning 1384 2014.08.19



Alla som jobbar med affärsutveckling har sett det.

Varför såg inte Nokia att marknaden ändrade sig? Varför såg inte finska pappersbruk att efterfrågan sjönk på tidningspapper? Fusioner brukar misslyckas på grund av olika företagskulturer. SSAB skall fusionera sig med ett finskt företag, kommer det att lyckas? Sannolikt inte? Varför lyckas inte en del nya företag sälja sina produkter och tjänster.



Det sitter i väggarna, säger man.

Varför sitter det nu en tiggare utanför varje mataffär i större städer? De har tiggt i 400 år?

Varför blossar rasmotsättningarna upp i USA när en svart butiksrånare Brown blir skjuten till döds av polisen? Osv.



Tyngdkraft och flykthastighet.

Ingen kan se gravitationen. För att besegra tyngdkraften och lämna jorden för en resa ut i rymden så krävs att raketen uppnår en s.k flykthastighet, annars går det inte.



Tyngdkraften kan jämföras med kulturer.

Går det att beskriva en kultur och förstå vad som hindrar?

Den frågan ställdes under ett seminarium under mina doktorandstudier. Det ledde till att vi utvecklade en beskrivningsmodell med 20 punkter, som jag använt sedan dess.



Det är obehagligt för en del att tala om kulturer?

Jag träffar regelbundet företagsledare, och när jag för ämnet på tal, börjar de skruva på sig. De tycker det är obehagligt snudd på svartkonst att tala om kulturer. De är vana vid siffror.Vänsterhjärnedominanta, de ser inte sin egen programmering!



Vänsterhjärnor och högerhjärnor.

Om vi använder den förenklade modellen så är vänsterhjärnan som en räknemaskin, en dator, medan högerhjärnan ser mönster och reagerar på intrycken, en annan typ av dator. Det är där kulturen sitter! Det behövs en begreppsapparat för att beskriva hur den formas. Det finns en dator till , kroppsliga behov som är stark. Dessa tre datorer kämpar om makten över individen.



Bantning är ett exempel. De flesta misslyckas. Varför?

Gamla ritualer hindrar. Ritualen i det här fallet är hur det går till varje gång någon äter eller dricker. Äter man mindre så minskar kaloriintaget och man minskar i vikt. Man måste skaffa sig nya ritualer och följa dem.Nya dagliga ritualer. Byta livsstil. Det senare är det svåra.



Jag blev bjuden på lunch av en kund.

Högt begåvad, påläst. Vi åt en lätt tillräcklig god lunch. Efteråt ville han ha en kaka, sockersug, det fanns inte på menyn. Hans tredje dator var starkare än hans övriga två. Ingen kritik, bara en iakttagelse. Tyngdkraften i den befintliga ritualen är stark och kräver viljestyrka. Det tar tid att etablera en ny vana. Två datorer ytterligare måste programmeras om. Det är det svåra. Ritualer är vad vi gör varje vaken minut. Det är det som skall ändras.Det behövs nya ritualer.



Om det är så svårt att banta i praktiken.

Hur mycket svårare är det då inte för t.ex. romer och svarta i Usa. Det finns massor av ritualer och 19 punkter i deras kulturer som håller emot ungefär som 20 bläckfiskarmar. Om de inte får syn på hur de länge och dagligen programmeras , så sker ingen förändring. Hur ändra 20 punkter samtidigt?



Djävulsutdrivning?

Jag har arbetat med förändringar länge. Det är som att byta religion på folk. Religioner är starka kulturer som programmerar folk. ISIS i Irak ett exempel på vilka skändligheter enligt vänsterhjärnan kan begås, när de andra två datorernas program får styra! Under kursen studerade vi ett antal religioner och ideologier. Vi liknade våra tjugo punkter vid pianotangenter.

Trycker man på alla tjugo knapparna samtidigt kan ytterst få motstå, hjärntvätt kallar en del det. Jag sysslar med det. Då dyker den etiska aspekten upp, det nya programmet är det etiskt riktigt?

Forts. följer.





[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Fruktrea! Trendspaning 1383 2014.08.18 
Fruktrea! Trendspaning 1383 2014.08.18







Det gäller att festa när det är Rea på frukt!

Forts. följer

[ kommentarer 15 ] ( 50 visningar )   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link

Tillbaks Nästa